18 юни 2016 г.

Из най-дивите Родопи в Баташката планина

След много пролетни излети по познати пътеки около с.Нова махала, дойде време да осъществим един стар план - да потърсим пътища и пътеки между вр.Баташки снежник и ГС Кьошка, или по-точно между двата камионни пътя около тях. 
Проучих сателитните снимки, стари и нови карти и..... направихме сценария на филма.
Тръгнахме по разбития асфалт между ГС Куртлуджа и ГС Кьошка (пътят  продължава за гр.Девин). Паркирахме колата там където той се пресича от р.Гашня и тръгнахме по камионния път за вр.Баташки снежник.

Продължихме до билната поляна на 1950 м.н.в., в единия край на която има следи от обработване.Тези коне нещо не ни харесаха, може би защото имаха малки - наложи се да ги заобиколим.
 Гледката спира дъха!


От там тръгнахме в неизвестното - по едва различима пътека, която скоро "се разми" и тръгнахме само по посока през гората от величествени смърчове 


Въпреки бавното придвижване стигнахме до изоставен път и полусъборено  ловно чакало


Скоро излязохме на камионния път от Кьошка и си намерихме приказна полянка за обядСлед обядът ни чакаше ново предизвикателство - да открием изоставен коларски път и по-важното - да го преминем. Това, което видяхме в началото ни обнадежди,


но много скоро пътят се "затвори и заши" - по него прораснали млади дръвчета и затрупан от стари паднали дървета. Това, че е бил стар коларски път и то доста уреден си личеше на някой запазени участъци


Повечето време вървяхме край самия път и след тежко изкачване се добрахме до полянките под Баташки снежник. Мислихме си, че приключението е свършило, но не!


Тези красиви полянки всъщност на места са ужасни тресавища. Внезапно хлътнах до средата на бедрата... и ако бях с ниски  или не добре стегнати обувки, щях да се прибирам бос. След кратка борба в стил Беар Грилс се измъкнах кален до ..... долния край на джобовете на панталона. 
Малко след това забелязахме група туристи на връх Баташки снежник. 


А още малко по-късно ги видяхме всичките натоварени в една УАЗ-ка - явно така са изкачили върха....

А ние бавно се прибрахме до колата покрай красивата река ГашняПоздрави и до нови срещи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар